Над 408 млн. лв. от  Плана за възстановяване и устойчивост

...
Над 408 млн. лв. от  Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Над 408 млн. лв. от Плана за възстановяване са достъпни за саниране

Над 408 млн. лева от  Плана за възобновяване и резистентност към този момент са налични за саниране на публични здания във всички 265 общини на страната. 

Министерство на регионалното развитие започва набирането на оферти за осъществяване на вложения по процедурата посредством асортимент „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спорт “. В уеб страницата на ведомството са оповестени Насоките и документите за кандидатстване. Очаква се с наличното финансиране да бъдат актуализирани повече от 600 обекта - административни здания, здания за просвета и изкуство и здания за спорт, държавна или общинска благосъстоятелност. 

Ресурсът е авансово разпределен, като общините са групирани в три групи съгласно размера. 

Допустими претенденти за даване на средства по процедурата могат да бъдат общински и регионални администрации, както и министерства или различен обществен орган, притежател на съответната обществена постройка (централни и териториални администрации).

Крайният период за кандидатстване по процедурата е 28.04.2023 година  

Конкретните цели на процедурата са възстановяване на енергийните характерности на държавни и общински здания, които би трябвало да доближат клас на енергопотребление „ В “ след използване на енергоспестяващи ограничения при обществени здания като се изключи здания - културни полезности, включени в обсега на Закона за културното завещание. Изискване на Насоките за кандидатстване е всяка постройка да реализира най-малко 30% икономисване на първична сила.

Бюджетът на програмата е разпределен по типове здания, като максимален % от него (70%) е очакван за административни здания, а по 15% са средствата за здания за публично обслужване в региона на културата и изкуството и тези за спорт. Недопустими са спортни и детски площадки, физкултурни салони, учебна спортна база и хижи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР